Hartfalen treedt op wanneer het hart, verzwakt door de ziekte, niet meer in staat is voldoende bloed door het lichaam te pompen.
In het begin van de aandoening zal het lichaam van uw hond de doorbloeding van zijn verschillende weefsels op peil proberen te houden door bepaalde compensatiemechanismen te activeren. In deze fase van de ziekte kan het dat uw hond een hartruis heeft maar dat er verder nog geen duidelijke symptomen zichtbaar zijn.
Naarmate de aandoening vordert, kan er hartfalen ontstaan. Dit komt omdat het hart steeds harder zal moeten werken. Op een gegeven moment zullen de compensatiemechanismen te kort schieten. De typische symptomen van hartfalen zullen dan verschijnen. In geval van hartfalen zal u opmerken dat de gezondheidstoestand van uw hond slechter wordt. Vele eigenaars denken vaak ten onrechte dat de symptomen “ouderdomskwaaltjes” zijn.
In welke fase uw hond zich ook bevindt, u hoeft niet te wanhopen. Bij honden met een hartaandoening duurt het meestal enige tijd alvorens hartfalen ontstaat. Bij sommige honden zal de hartaandoening zelfs nooit lijden tot hartfalen. Een vroege diagnose en correcte opvolging zijn hierbij erg belangrijk.
Men kan zich het circulatiesysteem voorstellen als een spoorweg. De sporen die van en naar het treinstation gaan, stellen de bloedvaten voor die van en naar het hart lopen. De stad met zijn kantoorgebouwen komt overeen met de verschillende weefsels en organen in het lichaam. Het huis ten slotte staat symbool voor de longen.
Het treinstation stelt het hart voor
Het stad stelt het lichaam voor (weefsels/organen)
Het huis stelt de longen voor
De rode treinen transporteren zuurstofrijk bloed. Net zoals de rode trein pendelaars afzet in de stad, staat het bloed zuurstof af aan het lichaam.
De blauwe trein stelt het zuurstofarme bloed voor van uw hond. Wanneer de trein de vermoeide pendelaars oppikt in de stad, passeert hij langs het station om uiteindelijk zijn passagiers thuis af te zetten, waar ze weer energie kunnen opdoen voor een volgende werkdag. Op dezelfde wijze zal het zuurstofarme bloed van het lichaam opnieuw langs het hart passeren om zo naar de longen te gaan. Hier wordt het bloed weer van zuurstof voorzien.
Bij een gezonde hond, verplaatsen de treinen zich in de juiste richting.
Bij een hart in hartfalen, lopen de zaken echter verkeerd...
Wanneer een trein in panne valt, heeft dit een impact op het hele spoorwegnetwerk: in het begin zal deze impact erg beperkt zijn, maar al snel zullen er meerdere treinen problemen ondervinden.
Met het hart is het eigenlijk net zo: wanneer er één onderdeel niet meer goed functioneert, zal dit het hele circulatiesysteem beïnvloeden. Wanneer de rode trein in het treinstation in de verkeerde richting begint te rijden, wordt het treinverkeer verstoord...
Zo zullen er minder rode treinen het hart verlaten. Er zullen dus minder pendelaars in de stad worden afgezet. Maar daarnaast zal er ook een file ontstaan vóór het treinstation en zullen pendelaars het moeilijker hebben om hun huis te verlaten.
Dit is vergelijkbaar met wat er gebeurt wanneer een lekkende hartklep bloed doet terugstromen, tegen de richting in van de normale bloedstroom: