Wat uw dierenarts kan doen

Hoe wordt een hartprobleem gediagnosticeerd?


Het is belangrijk dat u regelmatig met uw hond bij de dierenarts op controle gaat. Een vroege diagnose en nauwgezette opvolging maken het mogelijk dat uw hond nog een gelukkig, gezond en langer leven kan leiden.

 

Uw dierenarts zal een aantal onderzoeken uitvoeren om een hartaandoening vast te stellen of uit te sluiten.

Medische voorgeschiedenis

De dierenarts heeft de volgende gegevens nodig: leeftijd, ras en medische achtergrond van uw hond. Hij/zij zal u vragen of u bij uw hond wijzigingen heeft opgemerkt op het gebied van gedrag, eetlust of levendigheid.

Medisch onderzoek

Een grondig medisch onderzoek zal uw dierenarts in staat stellen om de algemene gezondheidstoestand van uw hond te evalueren. Hij/zij kan o.a. de volgende zaken onderzoeken: gewicht, pols, slijmvliezen, ademhalings- en hartfrequentie.

Luisteren naar het hart en de longen

Aan de hand van een stethoscoop zal uw dierenarts kunnen nagaan of een hartruis aanwezig is (niet alle soorten hartruis zijn gemakkelijk te horen). Ook het hartritme en de hartfrequentie worden via de stethoscoop onderzocht om na te gaan of de hond een onregelmatige hartslag heeft. Uw dierenarts zal ook naar de longen luisteren op zoek naar abnormale geluiden.

Luister naar het verschil tussen een gezond hart en een ziek hart

Luister naar een gezond hart

 

No flash player detected. For optimized usage of this website your browser should support shockwave flash. For downloading see Macromedia Flash Player

Luister naar een ziek hart

 

No flash player detected. For optimized usage of this website your browser should support shockwave flash. For downloading see Macromedia Flash Player

Eventuele bijkomende onderzoeken

Rx

Met een radiografie kan de dierenarts de grootte en de vorm van het hart zien. De dierenarts zal ook nagaan of er zich vocht in de longen bevindt.

Bloedonderzoek

Met behulp van een bloedstaal kan uw dierenarts de algemene gezondheidstoestand van uw hond onderzoeken, alsook meer specifiek de gezondheid van zijn hart (hartbiomarkers zoals NT-ProBNP,....).

Een elektrocardiogram (ECG)

Een ECG meet de elektrische activiteit rond het hart en wordt vooral gebruikt om ritmestoornissen op te sporen.

Echografie

Met een echografie kan het hart live en in detail worden bekeken: de wanden, de kleppen, de boezems, de kamers, de bloedvaten,… niets ontsnapt aan het alziende oog van dit toestel!
Echografie is daarom het middel bij uitstek om structurele veranderingen in/van het hart op te sporen!

Meten van de bloeddruk

Het meten van de bloeddruk wordt niet vaak gedaan omdat dit niet zo gemakkelijk is als bij de mens. Indien nodig kan het wel bijkomende interessante informatie opleveren.

Brochure

Facts about heart disease brochure

Brochure over hartaandoeningen bij de hond en hoe u uw hond kan helpen om een langer en actiever leven te leiden.