Beschikbare behandelingen

Het is belangrijk te weten dat een behandeling voor congestief hartfalen de ziekte niet geneest. Een correcte behandeling kan zijn leven wel verlengen en zijn levenskwaliteit verbeteren.1-4 Hou er rekening mee dat de respons op een behandeling kan verschillen van hond tot hond. Als algemene regel geldt dat hoe vroeger men een hartaandoening opspoort, hoe sneller uw dierenarts het moment kan vaststellen waarop een behandeling zinvol is, en welke geneesmiddelen het meest geschikt zijn voor uw hond.


Hieronder vindt u een samenvatting van de meest gebruikte geneesmiddelen.

 

* Bij de Doberman Pincher 1.N.J. Summerfield et al. - The PROTECT study. JVIM (2012) 2. Lombard CW, Jöns O, Bussadori CM; for the VetSCOPE Study.  J Am Anim Hosp Assoc. 2006;42(4):249–261. 3. Häggström J, Boswood A, O’Grady M, et al. The QUEST study. J Vet Intern Med. 2008;22(5):1124–1135. 4. Boswood A, Häggström J, Gordon SG, et al. the EPIC Study - a randomized clinical trial. J Vet Intern Med. 2016;30(6):1765-1779

1. Inodilatoren werken rechtstreeks in op het hart & de bloedvaten:

  • Door de grote bloedvaten open te zetten wordt het gemakkelijker voor het hart om bloed rond te pompen.
  • Door zijn werking op de hartspiervezels zal het hart efficiënter kunnen pompen.

2. Diuretica

Bij een hond met hartfalen stapelt er zich vocht op in de longen. Diuretica zijn de zogenaamde ‘plaspillen’. Ze werken vochtafdrijvend waardoor het overtollige water wordt afgevoerd. Door deze afname zal de hond o.a. vlotter kunnen ademhalen. Let er wel op dat uw huisdier steeds toegang heeft tot voldoende vers drinkwater.

3. Remmers van het RAAS

Remmen de schadelijke effecten van een langdurige activatie van het belangrijkste compensatiemechanisme van het lichaam (RAAS). Op indirecte wijze wordt zo de druk op het hart verminderd.


Vaak krijgt een hond met hartproblemen een combinatie van de hierboven vermelde medicijnen, die hij de rest van zijn leven moet innemen. Naargelang de exacte diagnose en/of de ernst van de aandoening is het mogelijk dat uw hond (nog) andere medicatie krijgt (anti-aritmica, hoestremmers,…). 

 

Brochure

Facts about heart disease brochure

Brochure over hartaandoeningen bij de hond en hoe u uw hond kan helpen om een langer en actiever leven te leiden.